李柱銘痛批黨人治港 不離港不放棄

2020-05-29
電郵
評論
Share
打印
李柱銘和接力爭取民主自由的黃之鋒合照。(路透社資料圖片)
李柱銘和接力爭取民主自由的黃之鋒合照。(路透社資料圖片)

在北京,全國人大會議周四(28 日)通過備受爭議的「港版國安法」決定草案。前《基本法》起草委員、民主黨創黨主席李柱銘周五(29 日)在電台節目中表示,「港版國安法」的訂立,顯示中央對港實施全面管治權,不再「高度自治」,而且是「黨人治港」。

不過,李柱銘明言,不願意宣示「一國兩制」已經死亡,因為現時是中國違反承諾,「唔係我哋錯」,他認為外界和港人仍然應該爭取中國重新遵守「一國兩制」,自己亦無懼中共打壓,亦不會離開香港,「我點解要咁容易俾中共咁易撇甩《中英聯合聲明》的安排呢?撇甩《基本法》俾大家的承諾呢?點可以放佢一馬呢?我唔會㗎。」

李柱銘又認為「港獨」並不可行;除了中國不會答應外,他亦不喜歡部分人只口講提倡,但不採取實際行動,反而令出力爭取的人承擔後果。對於英國考慮延長 BNO 護照持有人留英期限,將有利進一步取得公民權,李認為英國「完全有責任」推出相關措施。

李柱銘表示,自去年「反送中運動」至今的示威活動都沒有損害香港法治,因為「次次都拉到人」,違法人士都會被起訴,接受公平審訊,「最多只可以話治安有傷害」,「但係警察打人,撳咗落地下仲要打,返到差館又打,咁係咪犯法呢?依家一個都冇告,呢啲先係破壞法治。」

李柱銘又說,中央聲稱香港出現危害國家安全情況而主動立法,雖然立法行動在他眼中「一啲都唔出奇」,但已經違背《中英聯合聲明》:「唔係港人治港,係中央政府治港」,「而家都係一國兩制,但係變成黨人治港,同埋全面管治。」

李柱銘又指,中央政府一直認為香港是「內部事務」並以此批評外國干涉,惟他不同意香港問題屬於「內部事務」的說法,而且是中國違反《中英聯合聲明》在先:「氹咗英國人將香港島、九龍同新界交咗俾你之後,依家就話唔理《聯合聲明》,話佢冇用」。

李柱銘認為,《南京條約》和《北京條約》已明文表示香港島和九龍半島割讓給英國,新界才為租借地;在 80 年代中英談判時,英國是有所妥協才將港九新界一併交還給中國,「你唔可以話係內部事務。《中英聯合聲明》係國際條約,冇呢個協議,香港九龍根本就唔係你嘅。你當初取得國際社會支持,求人哋(將香港九龍)俾返你,人哋支持咗你,你而家有咩行動,點解人哋冇權出聲?」

李柱銘一直被中國指是「禍港」人物之一,李柱銘就指自己沒有份量,去到外國亦不會指點外國議員和官員如何制裁中國,「我去到美國都只係講香港真實情況佢哋知,認為佢哋有道義上的責任,為香港人發聲。我唔會教佢應該下一步做咩」,「你點做,係你自己嘅事」。

李柱銘表示,自己並不希望見到國際制裁香港,所以一直強調中國應該遵守承諾,「所以我最終仍然係希望同要求,中央政府行返鄧小平訂立的基本方針和政策,俾返一國兩制和港人治港。」

李柱銘回望過去,表示自己曾經有一刻想過離開:「80 年代初有諗過,但我過唔到自己一關。嗰陣機場仲喺啟德,如果我離開,我最想去係美國加州,因為天氣好。不過我又諗,如果我一家人離開香港,但喺飛機望返落黎香港,我都會諗『香港最艱難的時候,你就走咗?』」,最後決定留在香港,至於往後的從政之路,就是因為《聯合聲明》簽訂後,「希望以我嘅法律專長,維護香港人的法治精神同保障人權」。

李柱銘最後重申,自己現時只有 BNO 和特區護照,「故意唔申請其他國籍」,因為要繼續留在香港守護一國兩制,「如果我走,我成世為香港人爭取過的嘢,咪一下子自己抹咗佢?我點面對人呀?」他又指,知道中共想他離開香港,「佢梗係想我走啦。我走嘅話佢包機都肯俾我」,「但我點解可以咁易俾中共咁易撇甩《中英聯合聲明》的安排,同埋《基本法》俾大家的承諾?點可以放佢一馬?我唔會㗎。」

Edge及Safari用戶可直接點擊收聽
其他瀏覽器用戶請點此下載播放插件

完整网站